Ma - Vr van 8u30 tot 18u30. Gesloten : dinsdag- & zaterdagnamiddag


  Contact : 09/230 91 25 - 0472/85 01 87 - Brusselsesteenweg 713, 9050 Gentbrugge - BE 0865.158.341 - gentbrugge@apotheektsjoen.be

Medicatieschema

Het medicatieschema: een duidelijk overzicht!

In één oogopslag een duidelijk overzicht van al je medicatie. Vraag ernaar in de apotheek en neem het mee bij de dokter of naar het ziekenhuis!


Tip! Bekijk hier een kort informatiefilmpje.


Waarom een medicatieschema?
Niet alle medicatie mag samen ingenomen worden. Ze kunnen  elkaar tegenwerken waardoor ze minder effect hebben. Je klachten kunnen daardoor erger worden. Ze kunnen elkaar versterken zodat ze tevéel effect hebben. Ook dan kan u klachten krijgen.

De arts die de geneesmiddelen voorschrijft, let er ook op dat je geen geneesmiddelen gebruikt die niet goed samengaan. Veel mensen krijgen echter medicijnen voorgeschreven door verschillende artsen, waardoor de arts in kwestie niet altijd een overzicht heeft van alle medicijnen die je gebruikt. Reden te meer om altijd een actueel medicatieschema bij je te hebben bij elk artsenbezoek!

Wij controleren of je voorgeschreven medicatie inderdaad samen mag genomen worden. Alle medicijnen die je in onze apotheek haalt, worden bijgehouden in de computer samen met je persoonlijke gegevens. Hierdoor kunnen we vlot bepaalde interacties nagaan. Indien blijkt dat de medicijnen die je voorgeschreven kreeg, niet goed samengaan of minder geschikt zijn voor je, zal je apotheker steeds contact opnemen met je arts of specialist. Samen in overleg wordt er dan gekeken voor een oplossing. Op deze manier wordt voorkomen dat je klachten krijgt.


Een medicatieschema, zeker bij een geplande ziekenhuisopname!
Het is soms van levensbelang om een medicatieschema bij te hebben bij opname  in het ziekenhuis,  en zeker ook na ontslag uit het ziekenhuis. Na een ontslag uit het ziekenhuis worden vaak de meeste medicatiefouten veroorzaakt!


Vertel ons welke zelfmedicatie u neemt!
Dit kan interacties geven met uw voorgeschreven medicatie. Natuurlijke of plantaardige geneeswijzen staan niet synoniem voor ongevaarlijk. Middelen zoals st janskruid, curcuma, zoethout,… kunnen een effect hebben op je met medicatie!


Eerste inname van een medicijn:
Bij de eerste inname van een medicijn maken wij graag tijd voor u om alles samen te overlopen. Er wordt stilgestaan bij de wijze waarop je medicijnen dient in te nemen, ook wordt gekeken naar mogelijke neveneffecten die je zou kunnen ondervinden, en hoe je die zou kunnen voorkomen. Lieselot en Elisabeth maken hiervoor graag extra tijd vrij.


Juiste innametechniek:
Heeft u problemen bij de innametechniek van uw medicatie, of voelt u zich onzeker of u het wel goed doet, kom langs in de apotheek.  Zo gebruiken vele astmapatiënten hun puffers niet op de juiste manier, waardoor de medicatie onvoldoende effect heeft. Wij checken graag of u de juiste inhalatietechniek toepast. Uw gezondheid hangt er immers van af. We oefenen samen tot u het volledig onder de knie heeft. Verder op onze website vindt u bij elke puffer uitleg voor een juiste inhalatietechniek.


Vragen over een onderzoek:
Voelt u zich onzeker over een toekomstig onderzoek, en had u er graag wat meer over geweten, zoals welke voorbereidingen u zoal moet nemen, of u bepaalde medicatie al dan niet tijdelijk moet onderbreken… aarzel niet ons om raad te komen vragen, wij helpen u graag.


Aarzel vooral niet om ons vragen te stellen.
Het is heel belangrijk dat u uw medicatie neemt zoals die werd voorgeschreven. Voelt u zich daar niet goed bij, vraag ons om raad. Heeft u last van bijwerkingen, breng ons hier van op de hoogte. Het kan nodig zijn met uw arts een nieuwe behandeling te overwegen. Het is absoluut te vermijden dat u op eigen houtje uw medicatie vermindert of stopzet. Dit doet u best in samenspraak met uw arts. Vele problemen zijn gelinkt aan een verkeerd gebruik van geneesmiddelen (niet-gebruik, verwarring omtrent doosje waardoor verkeerd geneesmiddel wordt ingenomen, te lage dosis, overdosis, nevenwerkingen, combinatie met zelfmedicatie). Al deze dingen kunnen wij samen vermijden door een goeie samenwerking en communicatie.


Het belang van een regelmatige controle… Ga op tijd langs bij de arts!
Hypertensie, cholesterol, diabetes…het zijn allemaal ziektes die tijdig behandeld moeten worden om complicaties te voorkomen. Dit kan enkel door een regelmatige controle bij uw huisarts. Ook wij nemen graag eens de tijd om met u uitgebreid te praten over uw gezondheid. Welke medicatie neemt u, zijn er recent dingen veranderd, hoe voelt u zich, zijn er punten die u anders zou willen… Heeft u vragen waar u ons graag privé over wil spreken, of heeft u liever eens een uitgebreid rustig gesprek, dan kunnen wij gebruik maken van ons ‘apart hoekje’, waar u alle nodige privacy en tijd krijgt.