Tweede vestiging: 09 230 95 10 - Merelbekestraat 37, 9090 Melle - BE 0831.387.295 - melle@apotheektsjoen.be


  Contact : 09/230 91 25 - 0472/85 01 87 - Brusselsesteenweg 713, 9050 Gentbrugge - BE 0865.158.341 - gentbrugge@apotheektsjoen.be

Zwangerschap, borstvoeding, baby & kind

Zwanger

Is er een baby op komst? De zwangerschap is zo een mooie periode, maar ook een moment vol vragen en onzekerheden. Laat het ons zeker weten, we geven jou graag vrijblijvend enkele tips. Bij ons kan je terecht vóor, tijdens en na je zwangerschap!

Bij onzekerheden over het gebruik van een geneesmiddel tijdens de zwangerschaps- en de borstvoedingsperiode kan u ons altijd contacteren. Je kan ook eens deze website bekijken.

Wist je dat het Boostrix vaccin (tegen kinkhoest) best aan de hele familie gegeven wordt, zeker diegene die mee voor de baby gaat zorgen de eerste maanden na de geboorte? De zwangere vrouw wordt best ingeënt tussen de 24 en 32 weken. Deze antistoffen worden ook door de placenta aangemaakt en blijven voor de baby 8 weken actief, waardoor dit zorgt voor immuniteit van de baby gedurende de eerste levensweken. Op die manier is hij al beschermd, nog voor de geplande vaccinaties actief zijn.

Geboorte

Is jouw baby al geboren? Wij leggen jou en je baby graag in de watten. Kom langs met een geboortekaartje en ontvang een mooie verrassing. In onze apotheek kan je terecht voor een lijst met tips en benodigdheden voor de eerste dagen thuis.

Borstvoeding

Ook tijdens de borstvoeding moet je nog steeds voorzichtig zijn met medicatie! Raadpleeg ons om te weten wat mag, en wat niet.

Baby verzorging

Mama of papa worden brengt de eerste maanden veel vragen en zorgen, aarzel niet om ons te contacteren voor ons advies! Bent u bezorgd over uw kindje? We maken uitgebreid tijd om te luisteren naar alle mogelijke vragen over borstvoeding, babyvoeding, luiereczeem, huilbuien, eerste tandjes, krampjes, moeilijke stoelgang, melkkorstjes… vanuit onze farmaceutische achtergrond met continue bijscholing helpen we u graag verder.

Heeft mijn baby koorts?

De beste methode om de lichaamstemperatuur van uw kind te meten is anaal met een elektronische thermometer. Bij metingen vanaf 38°C is er dan sprake van koorts. Een voorhoofdthermometer kan gebruikt worden om een indicatie te krijgen. Ook een oor thermometer kan worden gebruikt, maar is ook niet altijd even betrouwbaar. Bij baby’s jonger dan 3 maanden, wordt deze meting afgeraden omdat het gehoorkanaal dan nog te kronkelig en smal is. Meting via de oksel wordt niet aangeraden bij kinderen, omdat deze methode minder precies is.

Wat als mijn kind koorts heeft?

Als uw kind koorts heeft, zorg dan dat het niet in een te warme omgeving verblijft (18°C tot 20°C is goed). Eventueel kan een afkoelend bad gegeven worden, maar daarbij mag de temperatuur van het water zeker niet te koud zijn, slechts 1 à 2°C lager dan de lichaamstemperatuur! Laat uw kind voldoende drinken en geef het licht verteerbare voeding.

Er bestaat ook medicatie voor koorts bij kinderen. Paracetamol is omwille van zijn veiligheid de eerste keuze (Perdolan siroop, Dafalgan siroop). Ibuprofen (Nurofen siroop) kan een meerwaarde betekenen bij sommige klachten (oorontsteking, keelontsteking,…), maar is geen eerste keus. Soms is het zelfs niet aan te raden (bv. bij windpokken). Deze producten hebben een eigen doseer-pipet in de verpakking. Gebruik enkel de doseer-pipet die hoort bij het desbetreffende medicijn. De gebruikelijke dosering in functie van gewicht is hier helemaal verschillend.


Opgelet! Dosering op basis van gewicht is zeer belangrijk. Bekijk de informatievideo hier.


Er wordt best een dokter geraadpleegd als het kind jonger is dan 6 maanden, meer dan 39°C koorts heeft, langer dan 3 dagen koorts heeft of als er andere symptomen aanwezig zijn.